Mostra Musicant 4

PRIMA` RIA MUSICANT 4t

PRIMA` RIA4t MUSICANT

1 2 3 4 5 6 7 8 9 QUADRE DE CONTINGUTS I SABERS BÀSICS ODS Sabers bàsics Interpretació Tractem-nos bé! Reducció de les desigualtats Recordem les figures rítmiques Repassem les notes del do al la El rondó «É s millor tractar-nos bé », de Wilfrid Energia Humana «Ja ve Cento» Interpretació a dues veus Amics nous Pau, justícia i institucions sòlides L’anacrusi El do agut «9 d’octubre, dia de festa» «El meu barret» Interpretació amb flauta i làmines Espremedors musicals Reducció de les desigualtats La semicorxera La tornada i l’estrofa «Espremedors», de La Fúmiga «Setze jutges d’un jutjat» «La nit de matines» Acompanyament amb percussió corporal Musiquem el reciclatge Consum i producció responsable La nota si El so i el silenci en el món actual Els matisos dinàmics: f, mf, mp i p «Objectes sonants» «Baixant de la font del gat» Noves figures Vida terrestre La subdivisió ternària L’orquestra simfònica «La Bolangera» «Diuen que hi havia un gat» Acompanyament amb làmines i flauta Fem pinya! Aliança pels objectius Del do greu al do agut Les figures de subdivisió ternària El compàs de 3/8 Les veus humanes «L’escala musical» «Som tres germanes» Acompanyament amb instruments de xicoteta percussió Som cronòmetres musicals Educació de qualitat L’escala pentatònica El tempo: allegro, andante i adagio «Cinc dies d’escola» «La flor de la cantuta» Acompanyament amb percussió corporal La veu com a instrument Igualtat de gènere El cànon a tres veus El mode major i el mode menor «Una, dues, tres veus» Interpretació a tres veus Llibre acabat, estiu començat Fi de la pobresa Compilació dels sabers bàsics de tot el curs «Totes les notes de l’escala» Interpretació amb xicoteta percussió i flauta

QUADRE DE CONTINGUTS I SABERS BÀSICS Escolta En equip! (Repte) Dansa Discriminació rítmica «Obertura» de Carmen¸ de Georges Bizet Componem un rondó per a un flashmob Discriminació melòdica «Alla Battaglia», de Capella de Ministrers Inventem un himne per la pau Discriminació melòdica «Simfonia per a 2 violins, Op 6, núm. 1 en do Major», de Joseph Bologne Creem un lipdub Discriminació d’intensitats «Dansa hongaresa núm. 1», de Brahms Organitzem el flashmob de les 3R «The Dachstein Angels», de Wally Badarou Dansem! Audicions de soprano, contralt, tenor i baix Treballem junts per a arribar m s lluny «Tres notes del Japó», de Toshio Mashima Juguem amb el tempo «B atrice et B n dict», d’Hector Berlioz Cantem per la igualtat «Four Women», de Nina Simone Acabem el curs, acabem amb la pobresa «Dansa dels bastons» «La lloba» «Polca de l’os»

10 1 deu 2. Responeu a aquestes preguntes. • Com us agrada que us tracten? Per què? • I què és el que no us agrada que us facen? • Què és la tolerància? Vosaltres sou tolerants? TRACTEM-NOS BÉ! 1. Cantem i ballem la cançó de Wilfrid Energia Humana «És millor tractar-nos bé». És millor tractar-nos bé... no burlar-nos, no renyir, demanar ajuda i ser feliç. Tots tenim algun defecte, perquè tots no som perfectes. Eh! Uo, uo, uo, oh! Dona llibertat a les persones, als companys. Que aquest temps d’aprendre a viure després no serà. No et quedes parat i actua si algú et tracta mal. Parla del que veus i ajuda. Això és l’amistat. Tornada Corre a pels teus somnis, menja música i colors. Balla amb pessigolles, dorm amb núvols plens d’amor. Xiula si em necessites i aprén a confiar. Parla del que veus i ajuda. Això és l’amistat. Tornada Comencem nou curs, potser, amb nous companys i companyes! Però no patiu, perquè la música és capaç de teixir tota mena de relacions. I si no us ho creieu, atreviu-vos amb la percussió corporal del repte final! Wilfrid Energia Humana és un cantautor solista amb cançons plenes de valors per a compartir. Compta amb una banda d’excel·lents músics que converteix els seus concerts en una experiència plena d’energia humana positiva.

11 1 1 2 3 4 4 Z 1 onze Recordem les figures rítmiques 1. Repasseu les figures que coneixeu. Nom Silenci Figura Pulsacions Silenci de corxera i corxera 2. Aprenem aquesta polirítmia amb xicoteta percussió. 3. Escoltem i reconeixem el ritme que sona.

12 1 dotze Repassem les notes de do a la 1. El curs passat vam aprendre la cançó «Ja ve Cento». Recordem-la ara tots junts! 2. Us heu fixat que falta la meitat de la cançó? Escriviu la part que falta sabent que heu d’escriure el fragment una nota per baix. Quan es donen aquestes dues condicions, s’anomena seqüència. 3. Cantem la cançó a dues veus. Ací teniu la segona. La primera és la de les activitats 1 i 2.

1 A 0’00’’ 13 ESCOLTEM Un rondó és una peça musical en què la tornada s’alterna amb les estrofes. • Tornada: A, part que es repeteix sempre igual. • Estrofa: B, C, D..., les parts que varien. Té una estructura: A B A C A D A Carmen és considerada l’obra més important de Bizet, ja que és la peça en què el compositor arriba a la seua màxima esplendor musical. És una de les òperes més famoses i conegudes, tot i que inicialment va tindre una mala acollida per part del públic. Va ser composta a partir de la novel·la homònima de Prosper Mérimée. És una obra amb una orquestració cuidada i amb tocs de música folklòrica espanyola. 1. Escoltem aquesta audició. Es tracta de l’«Obertura» de l’òpera Carmen, del compositor Georges Bizet. 2. Completa l’estructura de l’obertura mentre l’escoltes. Anota en quin minut comença cada part. tretze El rondó

14 1 EN EQUIP! catorze Crearem un rondó amb percussió corporal per a acompanyar la cançó «Tractar-nos bé» i protagonitzar un flashmob. Tingueu en compte que, per a començar, cada equip ha de triar una de les tres parts de la cançó: A, B o C. Componem un rondó per al flashmob 1. Inventeu esquemes rítmics de 8 pulsacions utilitzant les figures de negra, silenci i corxeres per a crear la base rítmica en forma de rondó amb què acompanyareu la cançó. 2. Passeu el ritme creat a percussió corporal utilitzant aquestes icones de l’annex.

15 1 EN EQUIP! Un flashmob és una actuació preparada per un grup de persones que es reuneixen en un espai públic, actuen i es dispersen ràpidament. La finalitat és sorprendre la gent del voltant. 3. Interpreteu el rondó amb percussió corporal i acompanyeu la cançó. 4. Debateu on fareu l’actuació i el material o els instruments que necessitareu. Després, anoteu què heu decidit. • Lloc: ........................................................................................................................................................................................................................................................................ • Material i instruments: ........................................................................................................................................................................................................... .......................................................................................................................................................................................................................................................................................... • Conclusions: . ............................................................................................................................................................................................................................................ .......................................................................................................................................................................................................................................................................................... 5. Què has aprés? Pinta-ho. quinze Participe creant un rondó. Cante de manera afinada. Conec les notes de do a la. Escolte l’audició amb atenció. poc poc poc poc de vegades de vegades de vegades de vegades sempre sempre sempre sempre

16 2 setze AMICS NOUS Els amics són com les notes musicals, com més en coneixem, més varietat tenim. Aprofitem-los per a inventar el nostre himne de la pau! El 9 d’Octubre, dia de festa, és la gran festa dels valencians. Es commemora la reconquesta del rei en Jaume ja fa molts anys. 1238 és la data recordada amb parlaments, passacarrers, molta música i focs al cel. Aquest gran dia també es celebra una dolcíssima tradició. Si tu estimes o si t’estimen tindràs uns dolços i un mocador. Sant Donís es festeja i la gran mocadorà. Et lleparàs els ditets en tastar els panellets. 1. Escoltem i cantem la cançó «9 d’Octubre, dia de festa». 2. Parlem del 9 d’Octubre. • Quin significat té el 9 d’Octubre per a les valencianes i valencians? • Què va passar el 1238? • Qui ocupava la ciutat de València fins que va aplegar Jaume I? • Quins costums tenim quan celebrem el 9 d’octubre? 3. Solfegem i toquem amb flauta la introducció de la cançó.

17 2 1 2 3 4 DO dèsset 1. Observem la posició del do agut amb la flauta i toquem «El meu barret». 2. Escoltem i reconeixem el que sona. El do agut se situa en el tercer espai del pentagrama. La plica s’ha de posar a l’esquerra i cap avall. Les notes situades per damunt de la tercera línia porten la plica cap avall i a l’esquerra del cap de la nota. Per contra, en les que van per davall, la plica s’escriu cap amunt i a la dreta del cap de la nota. Les notes escrites en la tercera línia poden anar cap amunt o cap avall. 3. Escriu les notes en el pentagrama. Compte amb la plica! do Do la sol mi re do sol Do la sol Do El do agut

18 2 díhuit L’anacrusi 3. Algunes de les cançons del curs passat comencen en anacrusi. Assenyala el primer accent de cada una i digues quines són. Ja ve Cento La fira 3 i 3 i 3 fan 9 Maketu Dies de Pasqua > Ja ve Cen-to Ca-da ve-ga-da Tres i tres i tres Ma-ke-tu me Es-tos tres dies Quan una melodia comença abans del primer accent diem que comença amb anacrusi. Atenció! Fixa’t en el començament i on està escrit el primer accent. 1. Escoltem i cantem «El meu barret». 2. Marca l’accent (>) i escriu el compàs i les línies divisòries.

2 19 ESCOLTEM Capella de Ministrers és un prestigiós grup musical valencià dirigit per Carles Magraner. Fa molts anys que interpreten música espanyola antiga i compten amb un important reconeixement internacional. 1. Escoltem «Alla Battaglia» (A la batalla), a càrrec de Capella de Ministrers. 2. Parlem de l’audició. • Havíeu escoltat mai música basada en una batalla? • Us ha agradat? Per què? • Quins instruments reconeixeu? • Què imagineu que està passant? 3. Fes un dibuix inspirat en la peça que hem escoltat. dènou

20 2 EN EQUIP! vint El repte de les 3 i: Inventar, instrumentar i improvisar. Per a poder el repte iniciar, la paraula màgica hauràs de trobar! Inventem un himne de la pau 1. Escolteu els fragments per a trobar la paraula amagada. M O A R 2. Respectant l’ordre, escriviu els fragments en el pentagrama. Després, inventeu una lletra a favor de la pau i canteu-la.

21 2 EN EQUIP! 3. Toqueu ara la partitura amb la flauta. 4. Acompanyeu amb les làmines fent un obstinat amb les notes do i sol. 5. Trieu a quin grup voleu pertànyer. Flautes. Cantants. Xilòfons. Metal·lòfons. vint-i-una 6. Improvisem tot el grup amb la forma rondó A B A C A D A. • A: Flautes i cantants fan la melodia mentre les làmines acompanyen. • B: Improvisen les flautes amb les notes mi, sol, la i do agut. • C: Improvisen els xilòfons en pentatònica (eliminem el fa i el si). • D: Improvisen els metal·lòfons i carillons en pentatònica. 7. Què has aprés? Pinta-ho. He cantat «9 d’Octubre, dia de festa». He aprés la cançó «El meu barret». M’he ensenyat a fer el do agut amb la flauta. He gaudit amb l’audició. He participat en la instrumentació del repte respectant l’ordre d’intervenció. He participat en totes les activitats i he respectat les pautes de convivència.

MUSICANT 4t PRIMÀRIA www.bromera.com @bromera Edicions Bromera @Bromera @bromeraed ENTORN VIRTUAL RECURSOS DIGITALS GAMIFICACIÓ VÍDEOS ÀUDIOS OBJECTIUS GLOBALS de Desenvolupament Sostenible

RkJQdWJsaXNoZXIy MzI3MzI=